30-08-07

Belleke

we leerden haar kennen toen we begonnen aan de verbouwingen aan ons huis. in de lente zette ze 's ochtends het raam open, en begon te zingen, uren aan een stuk. vroeger had ze in de opera gezongen. we vonden het wel grappig. gaandeweg kwamen we van de buren stukjes en beetjes te weten. hoe oud ze was, hoe lang ze er woonde, hoe ze dagelijks haar wandelingetje door de straat maakte, hoe ze de buren vroeg om een ijsje te gaan halen bij het ijskarretje.  (een toreke met vanille). ze las hardop de reclamefoldertjes voor, in haar deuropening, tegen niemand in het bijzonder.
's avonds waren de gordijnen open, en kon je binnen een vage schim zien, enkel verlicht door een lampje in de hoek van de kamer en de flitsende tv-beelden. in het begin zat ze nog in de zetel, later lag ze in bed.
de buren zorgden voor haar geraniums, en hielden in het oog of de rolluiken wel opgehaald werden. een oude buur van vroeger, kwam regelmatig eens langs om te babbelen, om bij haar te zijn. familie had ze al 20 jaar niet meer.
als het feest was in de straat, waren we voorzichtig, stilletjes 's nachts om haar te kunnen laten slapen. over twee jaar zou ze 100 geworden zijn, de hele straat zou dan een feest organiseren. daar werd al over verteld.
een maand geleden stond er een ambulance voor haar deur. vorige week hing er een brief uit dat ze heengegaan was. de gordijnen gingen dicht. gisteren was de asverstrooiing. er waren 13 mensen, allemaal buren en verpleegsters.
ik heb haar nooit echt gekend, maar ben er wel heen gegaan. ik vond het belangrijk, zonder te kunnen uitleggen waarom. het is het laatste wat ik voor haar kon doen. haar vroegere buurman had een tekst geschreven die voorgelezen werd. ik wist tot dan niet hoe hard en eenzaam haar leven was geweest. er waren zelf gemaakte bidprentjes. er werden zonnebloemen neergelegd. en tranen gelaten. het was allemaal heel simpel, maar heel gemeend.

dag belleke. goe thuis.

15:56 Gepost door Miss Puttie in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.